Det har gått litt trått så langt i OBOS-ligaen – hvorfor?

Denne artikkelen er skribentens meninger og inne nødvendigvis meningene til resten av supporterklubben eller våre støttespillere.

I fjor var Knut Tørum ekstrem opptatt av å ta fem kamper om gangen for å så gjøre opp en status på hvordan ting har gått og er på vei. Er vel lite som da passer bedre enn å gjøre akkurat det samme i år. Forskjellen er at dette er mine tanker og ikke Tørum sine.

Vi har altså nå spilt fem kamper av sesongen 2017, klubbens første i toppfotballen. Disse kampene har endt med én seier og fire tap. Vi skulle vel alle ønske at det hadde blitt noen flere poeng, men det er fortsatt tidlig og nok av poeng å spille om så det er ingen grunn til å grave seg ned riktig enda. Det som derimot er sikkert er at tiden for å prøve det som funket i fjor er inne.

31 av 75 mål står med 58 spilleminutter

Wilhelm Pepa (21) og Rasmus Lynge Christensen (10) stod for tilsammen 31 av 75 mål forrige sesong. Noe som utgjør 43 % av alle målene Arendal satte i nettet bak fortvilte forsvarere. I 2017 står disse med 58 spilleminutter. Det er selvfølgelig en helt avgjørende faktor. For det er ingen tvil om at det er fremover på banen Arendal sliter. Det skapes for få muligheter.

Rasmus Lynge Christensen kan jo ikke noe for at han står med 0 minutter etter fem kamper. Han er ute med skade, men er heldigvis endelig tilbake i trening, og i følge de siste rapporter kan han være tilbake for fullt i månedskiftet mai – juni. Han hadde garantert startet om han hadde vært skadefri. Han er likevel sterkt savnet, for det han leverte i høst beviser at han har det som skal til for å også kunne levere på dette nivået. Det skal derfor bli gått å snart få han tilbake.

Wilhelm Pepa derimot får ikke starte og har nå kommet inn i fire av dem fem kampene som er spilt, dette har resultert i ett mål. To av innhoppene har kun vært på fem og seks minutter og totalt har det derfor kun blitt 58 minutter på spilleren som i 2016 var en av de i Norge som scoret flest mål (6. plass). Det at Pepa ikke har fått starte er noe som så langt har overrasket supportere, eksperter og Pepa selv. For det er ingen tvil om at treningskampene gav uttrykk for at Pepa var en del av planene.

Pepa har kun kommet inn fra benken. Foto: Alf Joachim Altenborg (arendalfotball.no)

Slik har vi sett Pepa alt for ofte i år, inn som en joker Foto: Alf Joachim Altenborg (arendalfotball.no)

Pepa vs Rnkovic – den evige debatt?

Debatten om hvem som bør starte på topp for Arendal holder fortsatt på. Agderpostens Jon Andreassen var klar på at Pepa burde starte til fordel for Rnkovic, eventuelt at Pepa får prøve seg på kanten. OBOS-liga ekspert Ben Wells er klar på at Arendal med Pepa er bedre enn Arendal uten. Og når han tippet Arendal som OBOS-ligaens «dark horse» så var det med Pepa fra start på topp, slik som i treningskampene.

Jeg for min del må bare starte denne debatten med å si at du neppe finner noen større fan av Petar Rnkovic enn meg i Forza. For herregud som jeg elsker den mannen. Fra dag en han kom til klubben, tenkte jeg, denne karen liker jeg. Jeg har fortsatt de fire målene mot Notodden i siste seriekamp 2013-sesongen friskt i minne. Gleden var derfor stor når han gjorde comeback i 2015.

I fjor var han en av de beste spillerne og var tryggheten selv i forsvar. Det er der han nå kan gjøre sin beste jobb, som midtstopper. Man så helt klart glimt av gammel storhet på topp mot Florø, men mot Strømmen var det litt tilbake til det vi har sett i de foregående kampene. Han har ikke inne det som skal til på topp for Arendal. Og i en alder av 38 år så hadde alt annet vært rart. Han er derimot en man som enten kan starte som midtstopper og flyttes frem eller komme inn fra benken mot slutten om ting ikke funker. Det et det som burde være hans rolle i sesongen 2017, men Tørum har helt klart en annen oppfatning.

Foto: Alf Joachim Altenborg (arendalfotball.no)

Rnkovic leverte varene mot Florø Foto: Alf Joachim Altenborg (arendalfotball.no)

For Pepa, som startet de fleste treningskampene der Arendal spilte flott fotball, får nå ikke starte. Det bør han derimot gjøre neste helg når Jerv tar turen fra nabo byen. Nå har vi spilt fem kamper med Rnkovic, det har funket langt fra optimalt, da er det på tide å prøve det som funket i sesongoppkjøringen. Der Arendal spilte bra mot flere gode lag.

Pepa har før denne sesongen aldri trent eller jobbet hardere, nettopp for å takle overgangen til et høyere nivå bedre. Når han da blir belønnet med plass på benken kan man godt forstå at han er skuffet. Nå er derimot tiden inne. Hjemme mot FK Jerv bør Pepa starte. Han vil garantert ha 100 % tenning til den kampen. Han har så mye å få ut og bevise. Bevise at han bør starte for Arendal og at Jerv burde gjort mer for holde han i klubben når de selv rykket opp til OBOS.

Det er slik vi er mest vant til å se Pepa. Jublende etter scoring

Det er slik vi er mest vant til å se Pepa. Jublende etter scoring

For Pepa har det som skal til for å levere på et gjennomsnittlig nivå i OBOS. Han er ingen toppspiss som hadde banket inn 20 mål per sesong, men at han er god for 12-15 mål, det er jeg sikker på. Arendal er uansett for øyeblikket ikke en topp OBOS-klubb og da er det sjeldent man har toppspillere i alle posisjoner.

For de av dere som ikke har sett Arendal med Pepa fra start tenker kanskje hvor annerledes ting blir med han fra start? Og det er forståelig. For min del syns jeg man ser en helt annen spillestil. Det vil bli slått mye mindre høyt og langt og man vil heller prøve å bygge spillet opp fra bak på banen. Bruke styrkene til Rasmussen, Ibrahimaj og Henanger på midten, som er gode ballspillere. I tillegg har man en Killerich på stopperplass som også er god med ballen i beina.

I tillegg til dette setter man et mye høyere og intensivt press. Pepa har en enorm arbeidskraft og vilje som smitter over på hele laget, som gjør at presset settes høyere som fører til flere feil hos motstandredene.

Se bare på eksemplet under, som er Pepas eneste mål så langt i år. Årets assist i OBOS fra Ibrahimaj?

Debatten om hvem som bør starte ender neppe her, men det er nå på tide å prøve noe nytt.

Skader

Som jeg var inne på tidligere er Lynge Christensen ute med skade, men han er ikke den eneste. Uansett det blir selvfølgelig for lett å kun skylde på skader, men det er jo helt klart en faktor. Til kampen mot Strømmen var åtte spillere ute med skade. For et nyopprykket lag er det mye, spesielt når enkelte av de som er ute er nøkkelspillere.  Et nyopprykket lag har ikke den bredden som gjør at om noen av de viktigste blir skadet så har man nesten like gode spillere klare til å ta over. Nå skal det nevnes at Arendal har en bred og god stall hvor det virkelig er kamp om plassene, men med så mange ute så blir det tynt.

Skadelisten per 02.05:

 • Viktor Lövgren, lyskeproblemer
 • Marius Andersen, brukket ribbein
 • Anders Hella, betennelse under foten
 • Aleksandar Corovic, kne
 • Tobias Henanger, overtråkk
 • Fabian Ness, krampe i lårmuskel
 • Rasmus Lynge Christensen, avrevet muskelfeste i lysken
 • Steinar Berås, jumpers knee

Til kampen mot Strømmen bestod benken av Aaland, Pepa og lokale unggutter. Ikke mye å sette inn der for å endre kamp bildet. Og når de 11 som starter ikke får det til så er det ikke lett for Tørum å forta det helt store, han kan dessverre ikke trylle. Med alle skadene ser man også viktigheten av at Arendal like før sesongstarten fikk inn enda en offensivspiller. Valget falt på Adnan Mohammed som har vært ett lyspunkt så langt, dessverre har han derimot hatt en tendens til å forsvinne litt utover i kampene.

Adnan Mohammed var en helt nødvendig forsterkning før sesongstarten Foto: Alf Joachim Altenborg (arendalfotball.no)

Adnan Mohammed var en helt nødvendig forsterkning før sesongstarten med tanke på skadene Foto: Alf Joachim Altenborg (arendalfotball.no)

De fem første

Sesongen startet med en av årets tøffeste bortekamper mot Mjøndalen. Arendal var helt på høyde i store deler av kampen, men manglet det lille ekstra og slapp seg litt ned i perioder av kampen. Likevel endte det med et knepent 2-1 tap. Optimismen var derimot stor frem mot historiens første hjemmekamp på dette nivået når Ull/Kisa tok turen, et lag de fleste har spådd på nedre halvdel av tabellen. Kampen startet bra og Arendal tok ledelsen etter pause, men klarte ikke helt å holde kontrollen og Ull/Kisa kom litt for lett til og snudde kampen.

2-1 skulle det også ende i sesongens tredje kamp, nemlig borte mot Ranheim. Ett mål rett før pause til Ranheim ødela mye av planen for andre omgangen og Arendal fikk aldri helt satt et skikkelig trykk. Så skulle det derimot endelig løsne når Florø tok turen til Arendal. Laget som sammen med oss er nyopprykkede fikk se en Petar Rnkovic vise hva som bor i han når han leverer en helt opp prestasjon. Det må også nevnes at Adnan Mohammed skaffet begge frisparkene i forkant av begge målene.

Optimismen var derfor igjen stor når turen i helgen gikk til Strømmen, skal ting snu skikkelig nå? Har ting løsnet? Men det hadde det dessverre ikke. Arendal hadde sine muligheter i første omgang og det var flere flotte kombinasjoner mellom flere av spillerne, men det siste lille manglet. Istedenfor spilte Strømmen seg fint frem og vant kampen 1-0, selv om Arendal prøvde på en sluttspurt ble det ingen poeng denne gangen heller.

De fem neste

På de neste fem kampene møter vi Jerv (H), Levanger (H), Kongsvinger (B), Elverum (H) og Fredrikstad (B). Ingen av disse står per dags dato med seier. Det betyr at disse kampene betyr ekstra mye, med seier vil man fortsatt holde lagene bak seg på tabellen og man vil selv klatre. Ingen av disse er derimot noen lette kamper, da de trenger poeng like mye som Arendal. Blir spennende å se om noen av disse sammen med Arendal klarer å gjøre noe med formen før de møtes.

Først ut er Jerv-kampen. Lokaloppgjør mot en klubb som så langt ikke har levert i nærheten av de folk trodde før sesongen. Presset før denne kampen er definitivt større på Jerv enn det er på Arendal. Denne kampen betyr derimot så mye mer enn tre poeng. Det handler om by mot by, stolthet og ære. Om det å være best i Aust-Agder og det har ikke Arendal vært på lenge.

Veien mot seier starter derimot med å gi Pepa muligheten fra start!

1 Comment

 1. Sølve

  Bra innlegg Karl:-) Pepa må starte og Henanger, så kommer det seg. Og så må Rasmussen ha litt en litt bedre dag enn i dag, mot ELverum. For i dag var han klein og det var Olsvik og Løvgren også. Får se hva Tørum finner på mot Notodden. Håper på Pepa starter da!! PEPA OLEE OLEEE

  Reply

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *